Κουλουράκια Κουμπάκια Νηστίσιμα & για Vegan


Διατροφή / Τετάρτη, 4 Απριλίου, 2018

Κουλουράκια Κουμπάκια με πορτοκάλι & κανέλα Νηστίσιμα και για Vegan

(για 80 περίπου μεσαίου μεγέθους κουλουράκια)

Πρόκειται για συνταγή της μαμάς μου. Προέκυψε μετά από συνδυασμό αρκετών συνταγών. Το σχέδιο είναι δική μου έμπνευση! Ελπίζω να σας αρέσει όσο αρέσουν και σε μας!

 

Υλικά

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα

1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)

ξύσμα πορτοκαλιού

λίγο χυμό λεμονιού

1 σφηνάκι κονιάκ

1 βανίλια

λίγη κανέλλα

λίγο αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε το λάδι (1 φλιτζάνι) με τη ζάχαρη (1,5 φλιτζάνι) και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού (λίγο λιγότερο από 1,5 φλιτζάνι).
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι, την κανέλλα και το κονιάκ (1 σφηνάκι).
  3. Ρίχνουμε τη σόδα (1,5 κουταλάκι γλυκού, περασμένη από σουρωτήρι, να μην έχει συμπαγή κομμάτια) στον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να λιώσει η σόδα και να αφρίσει. Ρίχνουμε το μίγμα σόδας στο μίγμα λαδιού, ζάχαρης, χυμού και αρωματικών.
  4. Σιγά σιγά και ανακατεύοντας, προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1/2 κιλό) και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κιλό περίπου), κοσκινισμένο. Ενδεχομένως να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι ή να χρειαστεί λίγο ακόμη (θα το κρίνουμε ανάλογα με το αλεύρι που έχουμε). Προσέχουμε η ζύμη να είναι μαλακή και να μην τη ζυμώσουμε πολύ.  Δεν φουσκώνουν πολύ τα κουλουράκια.
  5. Αφού πλάσουμε τα κουλουράκια και δημιουργήσουμε μπαλίτσες ζύμης τις πιέζουμε με το χέρι μας πάνω σε μια λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός σφηνοπότηρου (από την πλευρά που είναι το χείλος) πιέζουμε ώστε να δημιουργηθεί το σχέδιο πάνω στη ζύμη προσέχοντας μην κοπεί. Τις τρυπούλες μέσα στα κουλουράκια τις ανοίγουμε με καλαμάκι που πίνουμε τα διάφορα ροφήματα δημιουργώντας δυο τρυπούλες όπως στη φώτο. Το ξεκολλάμε προσεκτικά από την λαδόκολλα και το μεταφέρουμε στο ταψί. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να υπάρχει ένα κενό ενός δακτύλου ανάμεσα απο τα κουλουράκια μας μέσα στο ταψί. Τέλος, τα ψήνουμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά.

 

Όταν κρυώσουν μπορείτε να περάσετε είτε σπάγκο είτε κάποια πλεξούδα από κλωστή με λευκό και κόκκινο όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Φροντίστε να τα φυλάξετε σε αεροστεγές σκεύος.

Αυτά απο μένα και τη μαμά Λίλα.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Bon appetit!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *