Ανακαίνισε τη τραπεζαρία σου Βήμα – Βήμα μόνο με 180€


DIY, Κατασκευές / Πέμπτη, 12 Απριλίου, 2018

Οι παλιού τύπου μασίφ τραπεζαρίες για πολύ κόσμο θεωρούνται ξεπερασμένες και βαριές για τα μοντέρνα σπίτια. Αντ’ αυτού οι περισσότεροι αγοράζουμε έπιπλα με όψη ξύλου που έχουν ελάχιστη διάρκεια ζωής καθώς φθείρονται πολύ γρήγορα.

Εκτός από τη συναισθηματική αξία που μπορεί να έχει κάποιο έπιπλο που πιθανά να προέρχεται από το σπίτι των παππούδων σου για παράδειγμα ή των γονιών σου, έχουμε να κάνουμε με έπιπλα περίτεχνα, μασίφ και φυσικά διαχρονικά. Η ιστορία της δικής μου λοιπόν τραπεζαρίας πηγαίνει 40 χρόνια πίσω. Ήταν η μοναδική τραπεζαρία που αγόρασαν οι γονείς μου, και μετέπειτα μπήκε στο δικό μου σπίτι. Αρνούμαι να πιστέψω λοιπόν πως κάποιος θα είχε το σθένος να πετάξει ένα τέτοιο έπιπλο. Αυτό το άρθρο ελπίζω να σε κάνει να ξανασκεφτείς αυτά τα έπιπλα που σκεφτόσουν να πετάξεις ή να τα “σκοτώσεις” σε κάποιο παλαιοπωλείο.

Αυτή είναι η φωτογραφία της τραπεζαρίας πριν την μεταμόρφωση:

Για αρχή σκέφτηκα το χρώμα που θα ήθελα να έχει ώστε να ταιριάζει με το υπόλοιπο σαλόνι κι έτσι επέλεξα κάτι ουδέτερο σε τόνο μπεζ. Επειδή ήθελα να αποφύγω την προεργασία του ξύλου για κανονική βαφή επέλεξα chalkPaint ή αλλιώς μπογιά κιμωλίας που δεν χρειάζεται καθόλου τρίψιμο. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος των υλικών δεν ξεπέρασε τα 180€. Τα υφάσματα βέβαια είναι επιπλέον κόστος που δεν έχει νόημα να αναφέρω γιατί η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος την ποιότητα και τις ιδιότητες του υφάσματος.

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα ακόλουθα:

  1. Πλαστικό χρώμα στην απόχρωση που επιθυμείς (το προμηθεύεσαι από χρωματοπωλείο)
  2. ChalkPaint Maker για να το αναμίξεις με το πλαστικό χρώμα (το προμηθεύεσαι από χρωματοπωλείο, τις αναλογίες θα στις υποδείξει ο χρωματοπώλης)
  3. Βερνίκι νερού Matte ή σατινέ για φινίρισμα και σταθεροποίηση (το προμηθεύεσαι από χρωματοπωλείο)
  4. Πινέλο κατάλληλο για Chalk Paint (την προμηθεύεσαι από χρωματοπωλείο)
  5. Σκάφη για να βάζεις το χρώμα όσο βάφεις (την προμηθεύεσαι από χρωματοπωλείο)
  6. Σφουγγάρι για να κάνεις το εφέ του παλαιωμένου στις άκρες (το προμηθεύεσαι από το χρωματοπωλείο)
  7. Φάσα υούτης (την προμηθεύεσαι από κατάστημα με υλικά επιπλοποιίας)
  8. Αυτοκόλλητα τσοχάκια (τα προμηθεύεσαι από το χρωματοπωλείο)
  9. Διακοσμητικά καρφάκια (τα προμηθεύεσαι από κατάστημα με υλικά επιπλοποιίας)
  10. Φυτίλι Βαμβακερό (το προμηθεύεσαι από κατάστημα με υλικά επιπλοποιίας)
  11. Ηλεκτρικό συρραπτικό
  12. Αφρολέξ σε ρολό πάχος 0.5 εκ. (το προμηθεύεσαι από κατάστημα με υλικά επιπλοποιίας, το πόσα μέτρα θα χρειαστείς διαμορφώνεται με βάση την επιφάνεια των καθισμάτων)
  13. Διάφορα εργαλεία όπως σφυρί, ματσόλα, κατσαβίδι φαλτσέτα)
  14. Στόκος για ξύλο
  15. Κόλα για υφάσματα
  16. Κουτάκι με συρραπτικά
  17. και τέλος διακοσμητική τρέσα

Επειδή μου αρέσει πολύ το floral (τα λουλουδάτα σχέδια) επέλεξα κάτι τέτοιο για την πλάτη των καθισμάτων κι ένα μονόχρωμο βελουτέ για το σημείο που καθόμαστε. Είναι σημαντικό να επιλέξεις αλέκιαστο ύφασμα γιατί όσο να ναι τα απλά υφάσματα λερώνονται εύκολα και δεν αλλάζονται τακτικά.

Καθίσματα

Έβγαλα τα διακοσμητικά που υπήρχαν πάνω στις καρέκλες κι έκλεισα τις οπές με ξυλόστοκο. Τον άφησα να στεγνώσει και μετά έτριψα ελαφρά με το σφουγγάρι γυαλόχαρτου ώστε να λειανθεί. Καθάρισα τις καρέκλες και το τραπέζι με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανάκι για να πάρω τυχόν υπολείμματα σκόνης και βρωμιάς και το άφησα να στεγνώσει.

Και τώρα αρχίζει το ξήλωμα, πένσα, κατσαβίδι είναι απαραίτητα…

Τα στάδια είναι τα εξής:

  1. Καθαρίζεις το έπιπλο και το αφήνεις να στεγνώσει
  2. Περνάς το πρώτο χέρι με το χρώμα τύπου Chalk Paint που επέλεξες και το αφήνεις να στεγνώσει
  3. Περνάς το δεύτερο χέρι και το αφήνεις να στεγνώσει
  4. Με ένα γυαλόχαρτο Medium σε μορφή σφουγγαριού τρίβεις ελαφρά στα σημεία που θέλεις ώστε να αποκτήσει το εφέ του φθαρμένου (το προμηθεύεσαι από χρωματοπωλείο)
  5. Σκουπίζεις με καθαρό-στεγνό πανί τη σκόνη
  6. Περνάς με το βερνίκι νερού το στεγνό πλέον έπιπλο.

 

Αν η καρέκλα σου δεν έχει αρκετό γέμισμα ή θέλεις να την κάνεις πιο αφράτη μπορείς να την γεμίσεις με το φυτίλι από βαμβάκι που σου ανέφερα πιο πάνω στα υλικά. Γεμίζεις κατά το δοκούν. Απο τα παλιά υφάσματα είναι σημαντικό να αφαιρέσεις έστω ένα από το κάθε σημείο (πλάτη μπροστά και πίσω και κάθισμα) ανέπαφο ώστε να το κρατήσεις ως πατρόν για τα καινούργια υφάσματα. Αγοράζεις χαρτόνι χειροτεχνίας από το βιβλιοπωλείο και σχεδιάζεις το πατρόν του παλαιού υφάσματος πάνω σε αυτό με μολύβι και το κόβεις, αυτό πλέον θα είναι το πατρόν σου. Αν βάλεις περισσότερο γέμισμα υπολόγισε πως θα χρειαστείς περισσότερο ύφασμα από το παλαιό.

Άρχισε να μετράς τα κενά στην πλάτη της καρέκλας όπως στις εικόνες οριζόντια και κάθετα μπροστά και πίσω:

Με βάση τις διαστάσεις αυτές κόψε τις φάσες υούτης και άρχισε να τις καρφώνεις με το ηλεκτρικό συρραπτικό όπως στην ακόλουθη φωτογραφία:

Εφόσον έχεις πάρει τα μέτρα του καθίσματος κι έχεις ολοκληρώσει τα γεμίσματα αρχίζεις την τοποθέτηση του κάτω υφάσματος όπως στις φώτο. Μην φοβηθείς να το τεντώσεις αρκετά, θέλουμε να είναι σταθερό.

Μόλις ολοκληρώσεις με τη συρραφή του καθίσματος με το ηλεκτρικό συρραπτικό παίρνεις τα διακοσμητικά καρφάκια και με τη βοήθεια το λαστιχένιου σφυριού (ματσόλα) καρφώνεις προσεκτικά όπως στη φωτογραφία. Μην απογοητευθείς αν σου στραβώνουν, θέλει υπομονή. Η τοποθέτηση τους γίνεται όπως στις ακόλουθες φωτογραφίες:

Ακριβώς η ίδια διαδικασία γίνεται και για την πλάτη του καθίσματος, τεντώνεις & συρράπτεις όπως στη φωτογραφία. Προσπάθησε να κόψεις το ύφασμα ώστε να φαίνονται τα ίδια σχέδια στην πίσω πλευρά του υφάσματος σε όλα τα καθίσματα:

Το κάθισμα μας έχει τελειώσει και θα πρέπει να δείχνει κάπως έτσι:

 

Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα καθίσματα τη διαδικασία. Αφού τελειώσουμε με όλα τα καθίσματα, ήρθε η στιγμή που θα μπει η διακοσμητική τρέσα ώστε να καλυφθούν όλα τα συρραπτικά. Εγώ επειδή δεν ήθελα να βάλω κάποιο συνηθισμένο σχέδιο τρέσας αποφάσισα να φτιάξω δική μου. Χρονοβόρο μεν, αλλά πολύ πιο ιδιαίτερο. Αγόρασα απο κατάστημα ειδών ραπτικής κορδέλα στο χρώμα και τις διαστάσεις που ήθελα όπως  και κορδόνι και ράβοντας τα μαζί, τα έκανα τρέσα. Οι ακόλουθες φωτογραφίες θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις την τεχνική:

Ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να κολλήσεις την τρέσα πάνω στην πλάτη του καθίσματος χρησιμοποιώντας την κόλα για υφάσματα. Μέχρι να κολλήσει καλά μπορείς να το στερεώσεις με καρφίτσες. Η ακόλουθες εικόνες δείχνουν την τελική εικόνα του καθίσματος, όσο οι καρφίτσες βρίσκονται πάνω στην τρέσα, η τρέσα θα παραμορφώνει, όταν τις αφαιρέσεις θα στρώσει.

Τραπέζι

Τελειώνοντας με όλα τα καθίσματα ήρθε η στιγμή που θα βάψουμε το τραπέζι. Εφόσον έχεις κάνει τις μίξεις με το πλαστικό χρώμα και το ChalkPaint Maker μπορείς να περάσεις το πρώτο χέρι και να το αφήσεις να στεγνώσει. Συνεχίζεις με το δεύτερο χέρι και το αφήνεις να στεγνώσει και αυτό.

Όταν σιγουρευτείς πως έχει στεγνώσει το χρώμα αγγίζοντας το απαλά ξεκινάς το ελαφρύ τρίψιμο με το σφουγγάρι γυαλόχαρτου στις γωνίες του επίπλου κυρίως. Το πόσο πολύ θα το τρίψεις εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλεις να δώσεις. Σε αυτή τη φάση εφόσον σκουπιστεί το έπιπλο με στεγνό και καθαρό πανί, περνιέται το βερνίκι νερού για φινίρισμα και σταθεροποίηση του χρώματος.

Η τελική εικόνα στη δική  μου περίπτωση ήταν αυτή:

 

Η τελική εικόνα της τραπεζαρίας:

 

Μην ξεχνάς ότι μπορείς να μου στείλεις οποιαδήποτε απορία έχεις, είτε στο site μου:

 https://www.misspiggy.gr/epikoinwnia/

Είτε στη σελίδα του Facebook:

https://www.facebook.com/misspiggy.gr/

θα χαρώ να σε βοηθήσω!

Καλή σου επιτυχία!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *