Πως να ανακαινίσεις τη βιβλιοθήκη σου


DIY, Κατασκευές / Τρίτη, 10 Απριλίου, 2018

Υπάρχουν κάποια έπιπλα μέσα σε κάθε σπίτι που είμαστε δεμένοι συναισθηματικά μαζί τους. Η παιδική βιβλιοθήκη για παράδειγμα είναι ένα τέτοιο έπιπλο για μένα. Στο δίλλημα που προκύπτει λοιπόν καθώς μεγαλώνουμε, στο να πετάξουμε ή να κρατήσουμε ένα τόσο μεγάλο έπιπλο, η ανακαίνιση έρχεται να δώσει τη λύση.
Τα χρήματα που θα δώσεις για να αγοράσεις τα υλικά που θα χρειαστούν είναι ελάχιστα, συγκριτικά με τα έξοδα που θα έκανες στην περίπτωση αγοράς καινούργιου επίπλου. Αυτό που θα χρειαστεί και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα είναι η όρεξη για δημιουργία.
Στην δική μου περίπτωση λοιπόν, λίγο η άγνοια λίγο το γούστο μου για retro και vintage πράγματα, κατέληξα να ανακαινίσω τη βιβλιοθήκη με chalk paint ή αλλιώς μπογιά κιμωλίας που δεν απαιτεί προεργασία του ξύλου πριν βαφτεί.
Άδειασα το έπιπλο το καθάρισα καλά με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανάκι για να φύγουν τυχόν βρωμιές και σκόνες και το άφησα να στεγνώσει για λίγη ώρα.

Αυτή είναι η φωτογραφία της βιβλιοθήκης πριν την μεταμόρφωση.

Είχα περίπου στο νού μου τα χρώματα, παστέλ φυστικογαλάζιο για όλο το σκελετό της βιβλιοθήκης και μπέζ της άμμου για τα συρτάρια και τα πορτάκια. Τα χρώματα που επέλεξα ήταν έτοιμα chalk paint,  αγορασμένα απο χρωματοπωλείο. Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική του να κάνεις οποιοδήποτε πλαστικό χρώμα θέλεις μπογιά κιμωλίας, αρκεί να βάλεις στο μείγμα της βαφής, chalk paint Maker (οδηγίες για την ανάμειξη και τις αναλογίες θα σου δώσει ο χρωματοπώλης που θα προμηθευτείς τα χρώματα).

Για να είμαι συνεπής στο vintage ύφος που ήθελα να δώσω στη δική μου βιβλιοθήκη, επέλεξα πόμολα απο τα ZARA HOME.

Έκανα ένα σχετικά αραιό πέρασμα ως πρώτο χέρι και το άφησα όπως έλεγαν οι οδηγείες 30 λεπτά. Θεωρώ πως ο χρόνος διαμορφώνεται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. Αν είναι καλοκαίρι στεγνώνει πολύ νωρίτερα. Το επιβεβαιώνεις αγγίζοντας το απαλά.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κάνεις και δίχρωμο το έπιπλο σου περνώντας το πρώτο χέρι με διαφορετικό χρώμα απ’ότι το δεύτερο. Η διχρωμία δεν θα φαίνεται αμέσως αλλά  μόλις περάσεις απαλά με γυαλόχαρτο το στεγνό έπιπλο. Το μυστικό κρύβεται στο να βρείς την κατάλληλη δύναμη που ασκείς όταν περνάς με γυαλόχαρτο το έπιπλο.

Υλικά που θα χρειαστείς:

  1. Χρώμα τύπου Chalk Paint στο χρώμα που επιθυμείτε (το προμηθεύεσαι απο χρωματοπωλείο)
  2. Πινέλο κατάλληλο για Chalk Paint (το προμηθεύεσαι απο χρωματοπωλείο)
  3. Σφουγγάρι με γυαλόχαρτο Medium (το προμηθεύεσαι απο χρωματοπωλείο)
  4. Σκάφη χρώματος για να βάλεις το χρώμα όσο βάφεις
  5. Πόμολα για το έπιπλο (αν υπάρχουν συρτάρια και πορτάκια). Εγώ τα προμηθεύτηκα απο τα ZARA HOME.
  6. Αυτοκόλλητα τσοχάκια (μπαίνουν εκεί που πατάει το έπιπλο για να μην γδέρνεται το πάτωμα)
  7. Κερί ή Βερνίκι νερού για φινίρισμα (εξαρτάται απο τη χρήση του επίπλου, αν πρόκειται γαι έπιπλο που  το χρησιμοποιείς πολύ, επέλεξε βερνίκι νερού αντί για κερί.

Στη δική μου περίπτωση δεν έγινε διχρωμία στην ίδια επιφάνεια. Επίσης τα πορτάκια τα έβαλα επίτηδες ανάποδα για ν’αλλαξω λιγάκι το σχέδιο. Παραθέτω φωτογραφίες απο τη διαδικασία.

Τα στάδια είναι τα εξής:

  1. Καθαρίζεις το έπιπλο και το αφήνεις να στεγνώσει
  2. Περνάς το πρώτο χέρι με το χρώμα τύπου Chalk Paint που επέλεξες και το αφήνεις να στεγνώσει
  3. Περνάς το δεύτερο χέρι και το αφήνεις να στεγνώσει
  4. Με ένα γυαλόχαρτο Medium σε μορφή σφουγγαριού τρίβεις ελαφρά στα σημεία που θέλεις ώστε να αποκτήσει το εφέ του φθαρμένου (το προμηθεύεσαι απο χρωματοπωλείο)
  5. Σκουπίζεις με καθαρό-στεγνό πανί τη σκόνη
  6. Περνάς με κερί ειδικό για έπιπλα με Chalk Paint ή το βερνίκι νερού.

Αυτό είναι το Πριν και το Μετά

 

Και να θυμάσαι, κανείς δεν ήξερε ότι θα καταφέρει κάτι, μέχρι που το δοκίμασε…

Καλή επιτυχία!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *