Βοήθησε κι εσύ στην καταπολέμηση του Covid-19


Ευεξία / Τετάρτη, 25 Μαρτίου, 2020

Μια πλατφόρμα που σε κάνει αρωγό στην προσπάθεια καταπολέμησης του COVID-19. Λέγεται Folding@home και είναι γεγονός! Η συγκεκριμένη πλατφόρμα  εκμεταλλεύεται τους πόρους του υπολογιστή σου, με δική σου συναίνεση, ώστε να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς που χρειάζονται οι ερευνητές ενάντια στον κορονοϊό. Αυτή η πλατφόρμα προϋπήρχε και βοηθούσε μέχρι και σήμερα για την καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος, το Alzheimer κ.α.  Λόγω όμως της πανδημίας χρησιμοποιείται αποκλειστικά  για την καταπολέμηση του COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιεί μέρος την ελεύθερης επεξεργαστικής ισχύος του επεξεργαστή (CPU) και της κάρτας γραφικών (GPU) του υπολογιστή μας. Στην ακόλουθη φώτο βλέπουμε το περιβάλλον της εφαρμογής:

Ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν:

1. Μπορώ να δουλεύω παράλληλα όσο τρέχει αυτή η εφαρμογή στο background?

-Ναι φυσικά και μπορείς. Είναι μια από τις επιλογές που έχεις.

2. Θα «σέρνεται» ο υπολογιστής μου όσο δουλεύω παράλληλα? (θα είναι αργός?)

– Όχι, η εφαρμογή χρησιμοποιεί μέρος των ελεύθερων πόρων ανάλογα με τη ρύθμιση που θα κάνεις. Δηλαδή οι ελεύθεροι πόροι προσαρμόζονται ανάλογα με το τι έχουμε επιλέξει στο panel της εφαρμογής.

Διαθέσιμες επιλογές (Ρυθμίσεις):

Light (λίγοι πόροι)

Medium (μεσαίοι πόροι)

Full (όλοι οι πόροι)

 

Και ακριβώς από δίπλα μας έχει επιλογή του πότε θα λειτουργεί η εφαρμογή:

While I’m working

Κατά τη διάρκεια που εργαζόμαστε στον Η/Υ, δουλεύει και η εφαρμογή, δηλ. αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας λειτουργεί παράλληλα. Αν φύγετε και αφήσετε τον υπολογιστή απλά σταματάει να δουλεύει (η εφαρμογή).

Only when idle

Όταν σταματήσεις να δουλεύεις τον υπολογιστή (κατάσταση αδράνειας και όχι sleep mode), τότε ξεκινάει να δουλεύει το πρόγραμμα.

Η καλύτερη λύση είναι να το έχετε όλη μέρα σε medium power (μεσαίοι πόροι) εφόσον χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, με επιλογή While i’m working ώστε να εργάζεστε δίχως προβλήματα. Και πριν πάτε για ύπνο να το γυρίζετε σε Full power (όλοι οι πόροι) και με την επιλογή Only when idle.

 

3. Χρεώνομαι κάτι όσο «τρέχει» η εφαρμογή?

-Όχι δεν χρεώνεσαι τίποτε, πρόκειται για κανονική χρήση του υπολογιστή όσο αν το χρησιμοποιούσες εσύ (Απλή κατανάλωση ρεύματος Η/Υ).

 

Εγκατέστησα το πρόγραμμα στο ακόλουθο βίντεο για να σας δείξω πόσο εύχρηστο είναι. Μένουμε που μένουμε σπίτι ας βοηθήσουμε τουλάχιστον όσο μπορούμε να τελειώσει αυτό για όλους. Ο χρόνος είναι πολύτιμος σε αυτούς που ψάχνουν να βρουν τρόπο να σταματήσει όλο αυτό. Καλό κουράγιο σε όλους μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *