Αντιγηραντικές τροφές VS οξειδωτικό στρες


Διατροφή / Σάββατο, 24 Μαρτίου, 2018

Παρότι η γήρανση είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την πρόωρη εμφάνιση της.

Εφόσον έχουμε αποκλείσει γι’ αρχή το κάπνισμα, την κακή διατροφή, την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, την υπερκατανάλωση αλκοόλ και την καθιστική ζωή, που αποτελούν τους  Νο1 παράγοντες πρόωρης γήρανσης, τα παρακάτω μπορούν όντως να συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των κυττάρων και την καταστροφή των ελευθέρων ριζών.

Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιγήρανση μειώνοντας την παραγωγή ελευθέρων ριζών είναι οι παρακάτω:

  • Το Ελαιόλαδο

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε που είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση.

 

  • Το κόκκινο κρασί

Παράγεται από το σταφύλι το οποίο περιέχει φλαβονοειδή, κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη.

Η ρασβερατρόλη για παράδειγμα βρίσκεται στην φλούδα του σταφυλιού, οπότε, να επιδιώκετε να καταναλώνετε ολόκληρα τα σταφύλια.

 

  • Το Πράσινο Τσάι

Από όλους τους τύπους τσαγιού το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί πως περιέχει τα περισσότερα φλαβονοειδή (βασικό αντιοξειδωτικό). Να προσθέσουμε εδώ πως έρευνες που έχουν γίνει στην Κίνα (πρώτη στην κατανάλωση του) έχει αποδειχθεί οτι το πράσινο τσάι:

  1. μειώνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα
  2. βοηθάει στην ρύθμιση του ζαχάρου
  3. βοηθάει στην απώλεια βάρους καθώς αυξάνει τη θερμογένεση (ο ρυθμός που καίγονται οι θερμίδες)
  4. αυξάνει την αντοχή στην άσκηση
  5. προλαμβάνει την τερηδόνα
  6. και τέλος συμβάλλει στην πρόληψη πολλών τύπων καρκίνου.

 

  • Η σοκολάτα

Αλλά κυρίως η μαύρη, πλούσια σε πολυφαινόλες (όπως επίσης και το κακάο). Προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται στα κύτταρα. Προσοχή στην κατανάλωση της σε μεγάλες ποσότητες γιατι παχαίνει.

 

  • Τα Εσπεριδοειδή και οι Χυμοί τους

Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ,  ανήκουν στη οικογένεια των εσπεριδοειδών που αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή της βιταμίνης C. Μαζί με την βιταμίνη Ε,  αποτελούν τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές βιταμίνες κατά της γήρανσης όπως επίσης ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *